פחם, גז או מעשנה חשמלית?
כל המעשנות, ללא יוצא מן הכלל, מפיקות עשן חם שבאמצעותו המזון מתבשל באיטיות. הבישול בעשן הופך את המנה לעסיסית ורכה, עם טעם ייחודי וארומה נהדרת. על אף שהטכניקה לחימום זהה, יש כמה אפשרויות להפקת החום – באמצעות פחם, חשמל, גז או מעשנה משולבת גריל וטאבון, המציעה שני מוצרים באחד.
כיצד תדעו איזו מעשנה לבחור? בחנו את הצרכים וההעדפות האישיות שלכם, וכך תרתמו את היתרונות שלה לטובתכם. הינה כמה פרמטרים שכדאי לקחת בחשבון לפני שיוצאים לדרך.
מעשנת פחם
מעשנות פחם הן האפשרות המוכרת והקלסית. בדומה לשימוש במנגל פחמים, גם כאן נצית פחמים ונמתין עד שהלהבה תדעך. בשונה מהמנגל, כאן נפזר על הפחמים בולי עץ או שבבים שתפקידם להעניק למנה את הטעם והארומה הייחודיים, הודות לעשן המיתמר מהם.
בחירה במעשנת פחמים מחייבת השגת שליטה מתמדת על הטמפרטורה, שכן בשונה מגז או מחשמל – ככל שהזמן חולף, כך הלהבה דועכת. עם זאת, אם תשאלו את חובבי העישון המושבעים, סביר להניח שהם יגידו לכם שזוהי האפשרות המועדפת עליהם, שכן כך נהנים מטעם מושלם.
מעשנת גז
מעשנת גז נחשבת לנוחה יותר לשימוש, משום היא פועלת על מקור אנרגיה המזרים חום תמידי אל חלל המעשנה בטמפרטורה הרצויה. חשוב לתחזק את המעשנה ולדאוג לבלוני גז נלווים לתפעולה, וכן לוודא שהיא מותקנת באופן בטיחותי.
מעשנה חשמלית
מעשנה חשמלית דומה במהותה למעשנה הפועלת על גז. גם כאן נוחות השימוש גדולה יותר, שכן השליטה על הטמפרטורה נעשית בקלות ואין צורך לדאוג לפחמים וללכלוך הנלווה להם. עם זאת, לרוב מעשנה חשמלית תהיה לרוב גם יקרה יותר והטעם "סטרילי" יותר.
מבנה אופקי או אנכי? ומה לגבי הגודל?
מבנה המעשנה משפיע על נוחות השימוש ועל ניצול יעיל של שטחה הפנימי. לרוב מבנה מעשנה מרובע יהיה נוח יותר לשימוש, וגם יקל על שליפת המדפים הפנימיים. חלק מהמעשנות בנויות באופן אנכי וחלקן אופקיות (מעוצבות באופן דומה למנגל המוכר), עם מכסה מעליהן. מעשנה המעוצבת בצורה אופקית מאפשרת שימוש מקביל בשני אופני בישול – צלייה ועישון= בו זמנית. כמו כן, היא מאפשרת גישה נוחה למשטח הבישול וכוללת גם מדפי אחסון מרווחים שעליהם אפשר להניח את עזרי הבישול.
שימוש במעשנה אנכית יתאים לאלו מכם המתכננים לעשן את הבשר בתלייה. בשימוש נכון, נתחי הבשר יתבשלו באופן אחיד, ללא סימני חריכה וצריבה וגם העשן יחדור באופן מיטבי לנתח.
כשבוחרים מעשנת בשר, חשוב לקחת בחשבון גם את הגודל הכולל שלה – פרמטר הכולל את שטח הבישול והתאמתו למספר הסועדים וגם את שטחה הכולל. חשבו על סוגי הבשר שאתם עתידים להכין במעשנה (גדולים או קטנים, עם עצמות או ללא עצמות, עוף שלם או נתחים פרוסים), קחו בחשבון את השטח הפיזי שהיא תתפוס בגינה וודאו שהבחירה מתאימה לנוחות השימוש ולהעדפות האישיות שלכם (מעשנה אופקית או אנכית). בנוסף, העדיפו לבחור במעשנת עם מד טמפרטורה מובנה שיבטיח שהנתחים יהנו ממידת חום מיטבית לכל אורך הבישול.
פח או פלדה?
ככל שהמעשנה שלכם תהיה עשויה מחומר איכותי יותר, כך היא תהיה עמידה יותר לאורך זמן. מעשנה עשויה פח לרוב תהיה פשוטה יותר, ומתאימה לאלו מכם המבקשים לעשות בה שימוש מזדמן ולא לעיתים קרובות. לעומתה, מעשנה עשויה פלדה לרוב תהיה גם יותר איכותית, והיא תיעשה איכותית ועמידה יותר ככל שהדפנות שלה יהיו עבות יותר. כך תרוויחו פעמיים – גם חיים ארוכים וגם איכות בישול גבוהה, שכן הטמפרטורה בתוך חלל המעשנה תיאגר באופן שווה לאורך זמן.